Sanırım yeri burası. Aklımdaki fikri sizlerle paylaşabileceğim ve fikirlerinizi alabileceğim en ideal yer burası. Makaleler desen, bu yazı makale değil, Resident Evil 5 odası desen, oldukça tartışmaya açık şeyler. Anketler desen, şıklar eklemedim. Resident Evil'la ilgili sohbet edebileceğimiz en ideal yer burası. Neyse sadete gelsem sanırım sizler için de iyi olacaktır.
Uzun zamandır hep düşünüyordum, acaba Resident Evil ekstraları daha ne boyuta varabilir? Eğlence ve aksiyon daha hangi sınır zorlayabilir? Şu an günümüzde en çok tutulan gerek single gerekse online oynanan tek ekstra Resident Evil 5'in "The Mercenaries"i. 4 karakter fakat, tüm karakterlerin birden fazla kostümü olunca ve herbirisinin cephaneleri de ayrı ayrı olunca ortaya bambaşka bir keyif çıkıyor. Şimdi yeni DLC'de Mercenaries Reunion'u yapmışlar. Dürüst olmak gerekirse pek beğenmiş değilim. Gerçi oynamadım fakat izlerken bana sıkıcı geldi. Çünkü oynanabilir yeni karakterleri eskilerden ayırıp, karakter kadrosunu zayıf bırakan bir oynanış sunulmuş. Bunun yanı sıra bazı karakterlerin gerçekçiliği aşan fiziksel hareketlerini de beğenmiş değilim. Yine de bütün bunlara rağmen DLC'ye eksi puan veresim gelmiyor. Neden derseniz, şu an yapılanlar istendiği zaman neler yapılabileceğini ortaya koyuyor. Evet yeni karakterlerin eskilerden ayrı sunulması; söz gelimi Wesker&Barry ya da Jill&Excella gibi oynanışları gerçekleştiremiyoruz ancak yeni karakterlerin eklenip sevdirilebilmesi yönünden çok büyük artı değere sahip(Bana Excella'yı sevdirdi ya, elini öperim o Capcom'un). Acaba eski karakterlerle birlikte bu yenilerin birlikte sunulması daha mı iyi olurdu, diyesi geliyor insanın. Eğer sizde bunu düşünüyorsanız, sizi hayal gücümün yaratttığı üzerinde günlerce kafa yorduğum (ve üzerine başka birşey de düşünmediğim) "Mercenaries EXTREME"den bahsetmek istiyorum.
Peki nedir bu Mercenaries Extreme?...diye sizlere sorsam şu yukarda yazdıklarımdan sonra muhtemelen siz bana "Kesin ilk Mercenaries ve yeni DLC'deki karakterlerin birleşimini tarif ediyorsundur." diyeceksiniz.
Haklısınız....dersem sakın inanmayın! Çünkü hayal gücümün ürünü bu kadar basit birşey değil. Evet bu da içinde var fakat çok daha ötesi bir ekstra hayal ediyorum. Eskilerle birlikte yeniler; onlarla birlikte daha yenileri; eski mekanlarla birlikte daha da yenileri... Daha saymamı istiyor musunuz? Tamam o halde devam edeyim : Daha çoklu oynanış ve istendiği takdirde rekabete dayalı fakat oyuncuların birbirlerine zarar vermemek zorunda olduğu oynanış, bazı yerlerde komikleşip oyuncuyu güldürebilen anlar, ekstrem şekilde artacak puanlar... Yeni silahları da eklesem... Peki bu kadarı kafi mi? Eğer değil diyorsanız, sizlere ne demek istediğimi daha detaylı şekilde anlatayım müsadenizle.
Öncelikle ilk mercenaries'i ele alalım. Skor listelerine en yüksek puanları kazımak isteyen oyun canavarlarının başından ayrılmadığı bir ektraydı. Bana kalırsa, yeni çıkan DLC'ye rağmen halen modası geçmedi ve kolay kolay geçmeyecek. İşte böyle bir ekstranın karakterleri bence yenisine de eklenmeliydi. İşte böyle düşündüğüm için hayalimdeki ekstranın temelini onlar oluşturuyor. Chris BSAA, Chris Safari, Chris STARS, Sheva BSAA, Sheva Clubbin', Sheva Tribal, Jill BSAA, Jill Battlesuit, Wesker Midnight ve Wesker STARS. Bunların üstüne, şu yeni DLC'nin karakterleri olan Chris Warrior, Chris Exoskeleton, Sheva Fairy Tale, Sheva Business Lady, Excella Gionne, Josh Stone, Barry Burton ve Rebecca Chambers. Sanırım şu hepsi birlikte daha iyi durdular. Ama yine de eksikler bence! Daha da çoğalmalılar. Chris ve Sheva oyunun ana karakterleri oldukları çin en çok kostüm onlarda o yüzden artık Chris ve Sheva kostümü görmessek iyidir(Hani artık temcit pilavı gibi ısıt ılıt, Chris ve Sheva iyi gitmez, değil mi? Herşeyden önce insanın midesi kaldırmaz). Onun yerine tamamen ekstra olan fakat nerdeyse bütün Resident Evil oyuncularının sevgisini ve hayranlığını kazanmış iki karaktere ne dersiniz? Adları Leon ve Ada olsa mesela... Güzel düşünce, değil mi? Hem de sadece bu da değil, komple Resident Evil 4'e gönderme yapılsa; yani Leon ve Ada'nın birbirinden farklı cephanelerle donatılmış 3 farklı kostümüne ne dersiniz? Bence Chris ve Sheva'nın domine ettiği ekstraya biraz renk katarlar. Örneğin Leon "Agent"(Resident Evil 4 orjinal kostümü), Leon "RPD", Leon "Mafia"; Ada "Red Butterfly"(Bu ismi ben uydurdum. Seperate Ways'teki kostümünü kastediyorum.) Ada "Mercenary" ve Ada "Spy" nasıl olur, sizce? Herbirinin farklı artı ve eksileri olsa mesela... Bu konuya çok kafa yorduğum için onların sütlerindeki ekipmanları bile tek tek, kime ne yakışır kime ne yakışmaz mantığıyla, düşündüm. Örneğin;
Leon "Agent"
- H&K MP5 (Otomatik Silah)
- M3 (Pompalı Tüfek)
- 4 x el bombası
- Birleşmiş bitki (Yeşil+Kırmızı)
- Otomatik silah mermileri
- Pompalı cephanesi
Leon "RPD"
- H&K P8 (Tabanca)
- Ithaca M37 (Pompalı Tüfek)
- L.Hawk (Magnum)
- Yeşil bitki
- Tabanca mermileri
- Pompalı cephanesi
Leon "Mafia"
- M93R (Tabanca) {Seri atan}
- S75 (Sniper)
- Chicago Typewriter (Sınırsız! Resident Evil 4'ün sadece karakterleri değil, bazı silahları da eklenmeli. Ayrıca bu karaktere de bu yakışır, haksız mıyım?)
- Tabanca mermileri
- Sniper mermileri
Ada "Red Butterfly" (Ne isim uydurmuşuz be

)
- SIG P226 (Tabanca)
- Jail Breaker (Pompalı)
- Bowgun (İşte Resident Evil 4'ten transfer ettiğimiz bir yeni silah daha!)
- Sağlık spreyi
- Tabanca mermileri
- Pompalı cephanesi
*Bowgun silahının cephanesi, Resident Evil 4'teki gibi silahın dışında menüde yer kaplamadan direk olarak silahın içinde birikecek ve bu da oyuncuya üzerinde boş yer kazandıracak.
Ada "Mercenary" (Resident Evil 4 Mercenaries kostümüydü)
- M92F (Tabanca)
- VZ61 (Otomatik Silah)
- H&K PSG-1 (Sniper)
- 5 x Ateş bombası
- Tabanca mermileri
Ada "Spy" (Assaigment Ada'daki kostüm)
- AK-74 (Otomatik Silah)
- Dragunov SVD (Sniper)
- 5 x Mayın
- Sniper mermileri
- Birleşmiş bitki (Yeşil+Kırmızı)
İnşalah Leon ve Ada için olan düşüncelerimi beğenmişsinizdir. Bu cephanelemeyi yapabilmek için, hangi karaktere neyin gidip neyin gitmeyeceğini çok düşündüm. Çok sildim düzelttim ve son hali bu oldu. Mercenaries ekstrasına bu halleriyle bile girseler rekor listelerine isimleri kazınabilir değil mi? Misal şu Ada "Spy" güzel olmuş değil mi? Çok sade fakat işe yarar şeyler eklemişim sanırım. Bu kadar renk yeter mi diyorsunuz? Sadece iki karakter üstelik farklı kostümlerle olunca Mercenaries'in yeterli keyif düzeyine ulaşacağını umduğunuzu sanıyorum.
Hayır efendim bu kadar basit değil! Hayalim bu kadar değil! Daha bitmedi!...diyorum ben de sizlere. Gerçekten bu kadar sınırlı değil. Leon ve Ada'yı kostümleriyle sunduk. Peki buraya tek ve standart kostüme sahip karakterler eklense fena mı olur? Şu an yayınlanan DLC'de Excella, Barry, Josh tek kostüm dikkat ettiyseniz. Benim hayalimdeki eklemelerin içine biri erkek diğeri bayan 2 de standart tek kostümlü karakter eklemek istiyorum. Bunlardan bir tanesi ölen fakat fanlarının kalplerinde yaşayan Resident Evil 4'ün kötü adamı Jack Krauser ve diğeri de eski Resident Evil oyunlarından bildiğimiz Claire Redfield. Onların da donanımlarını düşündüm, onlar da boş olmayacaklar.
Jack Krauser
- Krauser's bow (Resident Evil 4'ten transfer bir silahımız daha! Yeterince ekstra ve yeterince uyarlama!)
- Custom TMP ( Resident Evil 4'ten uyarlamalara tam gaz devam ediyoruz)
- 5 x Flash bombası
- 5 x El bombası
- Birleşmiş bitki (Yeşil + Yeşil)
* Krauser's bow silahının cephanesi, Resident Evil 4'teki gibi silahın dışında menüde yer kaplamadan direk olarak silahın içinde birikecek ve bu da oyuncuya üzerinde boş yer kazandıracak.
Claire Redfield
- M93R (Tabanca) {Seri atan}
- H&K PSG-1 (Sniper)
- Linear Launcher (Sınırsız! Code Veronica'dan da bir silahı eklmenin zamanı geldi. Üstelik sınırsız ve Claire'a bosslarda avantaj getirecek bir silaha...Güzel bir uyarlamaya...)
- Yeşil bitki
- Tabanca mermileri
- Sniper mermileri
Yeni karakterler eklendi ve oyun son şeklini aldı. Fakat halen eksiklik var. Tamam karakter yönünden çok zengin bir ekstra oldu ama Jill ve Wesker için hiçbir şey söylemedik. Onları da unutup yeni kostümler eklemezsek ayıp olmaz mı? Elbette onlar hakkında da düşüncelerim var. İkisine de iki yeni kostüm iyi gitmez mi? Şunları bir dinleyin!
Jill "STARS"
- Samurai Edge (Tabanca)
- Grenade Launcher (İçi 12 patlayıcı mermisiyle dolu)
- S&W M500(HandCannon... O bir efsane!)
- Yeşil bitki
- Tabanca mermileri
- 12 yedek patlayıcı mermisi
Jill "Last Escape" (Bir RE3 harikası)
- SIG 556 (Otomatik silah)
- Hydra (Pompalı Tüfek)
- S75 (Sniper)
- Rocket Launcher (Tek kullanımlık)
- Pompalı cephanesi
Wesker "Boss" (Resident Evil 4'teki kostümüne bu ismi uydurdum)
- H&K MP5 (Otomatik silah)
- H&K PSG-1 (Sniper)
- Killer 7 (Resident Evil 4'ten son uyarlama silahımız... Sorarım size bu karaktere bu silah gitmez mi?)
- Rocket Launcher (Tek kullanımlık)
- Otomatik silah mermisi
- Sniper mermileri
Wesker "Anti Hero" (Şu 5'teki paltolu hali.. İsteyen "Midnight 2" de diyebilir

Ama ben bu ismi daha ciddi buldum.)
- M92F (Tabanca)
- S&W M29 (Magnum)
- Tabanca mermileri
- Magnum mermileri
- 2 x Sağlık spreyi
İşte nihayet dizayn ettiğim yeni karakterler bunlar. Standart mercenaries, reunion ve bu hayalimdeki karakterlerin toplamı sizlere Mercenaries EXTREME'imi vermektedir. Fakat onun karakter kısmını.. Peki ya değişik haritalar da istemez miydiniz? Sizi bilmem fakat ben acilen isterdim! Hatta kafamda dizayn edip oluşturdum bile. Ama buna ne yazık ki detaylı vakit ayıramadım. Ama aklıma gelen birkaçını sizlerle paylaşmak isterim.
- HANGAR : Evet burayı biliyorsunuz, bölüm 6-3'te Wesker'la savaştığınız alan. Uçağın kapalı olduğu alan ve birkaç modifikasyonla şahane bir Mercenaries haritası olabileceğini düşündüm. Düşman olarak askerler ve minibosslar olarak da komandoyu koyarsak sanırım bölüm biraz gözünüzde canlanmaya başlar. Ayrıca askerlerin yanında lickerlar ve şişman majinilerin de gelmesi bölümü bir nebze daha eğlenceli kılacaktır.
- WATERWORLD : Bunu zaten Resident Evil 4'ten biliyorsunuz! Aynısının Resident Evil 5'e uyarlaması, diyebiliriz. Düşman olarak bazı askerler, okçu köylüler, köpekler ve mini boss olarak da Red Executioner gelse ne derdiniz ? Standart Resident Evil 5 mekanlarından faklı olması da onu ilgi çekici kılacaktır.
- NDIPAYA LANDS : Bu haritada toprak yapı dikkatinizi çekecektir. Ndipaya toprakları olarak çevirebileceğiniz bu isim, sizlere hiç şüphesiz ki temel düşmanın yerliler olacağını söyleyecektir. Evet, burada temel düşman olarak yerliler, örümcek şeklindeki parazitler ve boss olarak hem Ripper hem de Giant Majini gelse iyi olur. Ripper'ı özellikle koydum çünkü mekan toprak ağırlıkta bir alan olacaktır. Civarda önü sınırlarla kapanmış bir bataklık, Merdivenle çıkılan oldukça yüksek bir yere dikilen devasa ve çirkin görünümlü Ndipaya putu, küçük baraka tarzı içinde etler asılı olan evler, sağda solda koşuşturan birkaç tavuk, haritayı doğal olarak sınırlayan sarp kayalıklar, sadece başlangıç yerlerinde görülen dar ve zigzaglı yollara rağmen genel olarak geniş bir görüş açısına sahip olabileceğiniz bazı yerleri yokuş yukarı olacak bir harita. Burayı 3-1'de gördüğümüz yerlilerin köyüne benzetebilirsiniz fakat ordan farklı bir mekan. Ayrıca haritada birbirine oldukça uzak iki noktada 2 tane roket atar da bulunuyor.
- MILITARY CAMP : Kijuju askeri kampıdır. Burda adından anlayacağınız üzere askerler gelmektedir. Her çeşit asker burda mevcuttur. Bu alan biraz karışıktır ve haritada görebileceğiniz birkaç tane asker çadırı bulunmaktadır. Haritada açık alan oldukça azdır fakat yüksek yerler bol miktarda bulunmaktadır. Burası biraz ormanı andırır haritanın en geniş alanlarında uzun ağaçlar görülür. Ayrıca kampın içinde teknolojik iletişim aletleri, yere atılmış boş şırıngalar ve TriCell logolu kasalar dikkati çeker. Çatıda ise kullanıma açık otomatik silahlar vardır. Bunu onlarda kullanabilir, onları etkisiz hale getirip siz de kullanabilirsiniz. Bu haritada miniboss olarak hem komando hem de chainsaw gelir. (Ancak kolaylık açısından kırmızılı chainsawlar.. Hiç bayılmadan direk ölmeleri için)
- SUBURBAN NEIGHBORHOOD : Adından anlayacağınız gibi Kijuju'nun bir varoş mahallesidir ve Shanty Town'un çok daha değişmiş halidir. (Hatta epey değişmiş halidir, demeliyiz. Şu 2-1'de tam testereye giderken kullandığımız hafif yokuş yol var ya, işte onun solunda yolu kapatan arabanın orda olmadığını düşünün, onun yerine iki büyük enkaz otobüsün olduğu alanı kapatır. Yani senaryoda oraya gelirken kullandığımız yolu kastediyorum. Bir yer açılmışken diğer yerler kapanır, anlayacağınız) Burda uzun bir yol görünür etrafta en fazla birkaç katlı yapılar vardır ve buradaki düşmanlar köylüler köpekler ve uçan parazitlerdir. Miniboss olarak chainsaw ve Executioner gelir.
- SPENCER ESTATE : Nereyi dediğimi sanırım anladınız. Spencer Şatosu! Burda mercenaries oynamak hanginizin aklına gelir ki?! Burda görmeye yabancı olduğunuz majinileri göreceksiniz fakat asker olanlarını. Miniboss olarak da şu elinde gemi çapası olan dev yaratık olacak. Bu haritanın diğerlerinde olmayan bir esprisi olacak ve düşmanlarınızdan birisi savunmasız ve zararsız ihtiyar Spencer olacak! Onu ister silahla ister fiziksel hareketle öldürebileceksiniz. Silaha dayanıklılığı son derece zayıf olan Spencer'a, isterseniz fiziksel hareket de kullanabileceksiniz. Burası o kadar eğlenceli ki her karakterin Spencer'a uygulayacağı fiziksel hareket farklı olacak. (Örneğin Wesker Rhino Charge yaparken (The right to be a God! Hatırladınız mı?

), Excella onu tekerlekli sandalyesine doğru fırlatıp orda şırıngayla öldürecek, Krauser onu zorla camdan aşağı atacak, Chris dizine hafif bir tetekme vurup tökezletecek ve ardından boynunu kıracak, Sheva onu sandalyesine doğru fırlatıp şekil bir hareketle bıçağı onun göğsüne saplayacak vs... vs... Spencer'ı öldürmenin puanı 10k olacak, eğer fiziksel hareketle öldürürseniz +5sn ödülünü de unutmayın.
Şu an aklımda kalan 6 harita bunlardır. Aslında da çok ekstra harita üretilebilir. Hatta sizler bile bu başlıkta aklınıza geleni üretebilirsiniz. Elbette hayalimdeki Mercenaries Extreme'in tüm fonksiyonları bunlar değil. Bütün karakterlerin fiziksel hareketleri ayarlanmalı, eski karakterlerin bazı hareketlerine bir balan ayarı getirilerek yenilerine ise onlara uygun ve adil hareketler getirilmeli. Oyun kendi içinde 4 ana kısıma ayrılmalı.
- SOLO
- SPLIT SCREEN
- DUO
- CHALLENGE
Challenge ise kendi içinde yine 4 kısıma ayrılmalı.
- SPLIT SCREEN
- DUO
- TWO ON TWO
- FREE FOR ALL
Challenge bölümü, Versus'taki Slayer ve Survivor'a benzemesine rağmen onlardaki diğer karakterleri öldürme özelliğinin olmadığı nispeten daha light bir bölümdür. Sadece daha fazla sayıda düşman geldiğini söyleyebiliriz. Ancak burası öyle bir bölümdür ki normalde diğer karakterlerin ölmesi işinize gelirken burda ise aksine yaşaması önemlidir. Çünkü bir kişi bile ölürse oyun biter. Rakibinizi öldürmeye değil, yaşatmaya çalıştığınız bir bölüm. Bir düşünün; rekabet sürenin sonuna kadar sürüyor. Teke tek olsanız bile rakibinize sprey sıkamasanız fakat onun etrafındaki düşmanları yok etmek ve onun direnmesine yardımcı olmak zorundasınız. (Hani tek kişiyken dying konumunda devamlı "O"a basıyorduk ya, işte burda da herkez tekken bu kural geçerli olacak, sizin ölmeniz rakibinizin de oyununu sonlandıracak. Yani slayer ve survivordaki gibi dyingteki rakibi devamlı öldüreceğiniz bir bölüm değil.) Burdaki FREE FOR ALL bölümü ise kim kime dum duma oynanabilecek, aynı yukardaki kuralların geçerli olduğu maksimum 8 kişilik bir bölümdür.
İşte genel anlamda hayalim bu! Okurken belki de sıkıldığınız, hatta bazılarınızın okumaya tenezzül bile etmediği bir hayal. Serinin en çok tutan oyununun yine en çok tutan ekstrası hakkındaki değişiklikler bunlardan ibaret. Bu başlığı açmamın sebebi hem sizinle bu hayalimi paylaşmak hem de sizlerin kendi fikirlerinizi dinlemek. Şimdi sizler söyleyin bakalım, sizin bu konudaki düşünceleriniz neler? Sizler bu fikirlerimi nasıl değerlendiriyorsunuz? Çok mu yerinde, çok mu abartılı, çok mu saçma; yani ne? Haydi meydan sizin...
KONU SABİTTEN ALINMIŞTIR (Albert Wesker)