Forever
Ziyaretçi
Toggle navigation
Nekro Kelebek
Ana Sayfa
Forum
Ara
Üyeler
Üye listesini görüntüle
Üyelerde ara
GİRİŞ YAP
KAYIT OL
GİRİŞ YAP
KAYIT OL
Bizler İnkâr Edilemeyiz!
-Forever Ekibi
Nekro Kelebek
//
Evrensel Gerilim Hareketi
//
Çok Oyunculu Evrenler
//
RETürk'ten Operation Raccon City Ön İncelemesi
5992
14
Yazdır
Sayfa: [
1
]
2
doppelganger
Eski Üye
RETürk'ten Operation Raccon City Ön İncelemesi
«
:
18 Mart 2012, 01:18:46 »
Resident Evil: Operation Raccon City oyunu, Capcom'un dağıtıcılığını yaptığı, SlantSix Games'in ise yapımını üstlendiği bir Resident Evil oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bugüne kadar piyasaya sürülmüş tüm Resident Evil oyunlarından tamamen farklı bir deneyim sunan RE: ORC, bir ana oyun olmaktan çok ara oyun içeriğine mensup görünüyor. Yine bu oyun, piyasaya sürülmüş olan tüm Re oyunlarından farklı olarak, bir TPS, yani bir üçüncü şahıs ateş et-ilerle oyunu olarak piyasa sürülecek ilk Re oyunu olma özelliğini içinde barındırıyor.
Bu Bomba Kimin Elinde Patlar?!
Şüphesiz daha bahsettiğimiz bu ilk özelliğiyle operasyon, klasik oyuncuların ilgisini kaybediyor; fakat yeni nesil shooter oyuncu kitlesi içinse cezbedici bir oyun hâline geliyor. Evet klasik kesim üzülüyor, burası doğru. Buna rağmen klasik kesimin aslında üzülmesini gerektirecek bir durum yok; çünkü oyunun altında yatan asıl mesele, "önüne geleni öldür" olduğundan, daha başlangıçta bu oyunun klasik kesim için hazırlanmadığı açıkça ifade ediliyor. O yüzden klasik oyuncular arasında hâlâ daha bu oyuna sempati besleyenler varsa, o sempatilerini akıllarından çıkartmaları en iyisi olacaktır. Operation Raccoon City, gayet açık bir şekilde yeni nesili hedef alıyor.
Bir bakıma yeni nesli hedef alan bir oyunun yapımı, her açıdan şirket adına kârlı olabilir, en azından oyunun geliştiricilerinin bakış açısına göre. Şurası da bir gerçek ki Slant Six Games, iyi bir yapımcı firma değil ve bundan dolayı Capcom'un kendisine verdiği bu fırsatı değerlendirerek, bir nevi rüştünü kanıtlamak istiyor. Herhalde bunun en iyi yolu da oyun piyasasına hakim olan kesime hitap edecek bir oyun yapmaktır. Kısacası, "Bu oyun neden bu kadar Resident Evil geleneğine aykırı!" diye düşünmenize gerek yok; çünkü zaten nedeni belli. Ancak muhtemelen bunu okuduğunuzda vereceğiniz bir tepki olacaktır, o da: "Eee, o zaman oyun ne diye Raccoon Şehri'nde geçiyor ve ne diye sembolikleşmiş karakterleri sunuyor?"
Hangimiz bu tepkiyi vermedik ki? Halbuki cevabı basit: ilgi çekmek. "İlgi çekmek mi?". Evet, benim aziz dostlarım, ilgi çekmek. Bir düşünün, kalıplaşmış eski unsurların birarada bulunduğu bir üçüncü şahıs ateş et-ilerle aksiyon oyunu. Resident Evil'a tamı tamına zıt. Peki, bu hangi sonucu doğuracaktır? Ne yazık ki soru yanlış. İlk sorulması gereken soru, "Peki, bu kimin için?" olmalı. Bu yapılan şey, Resident Evil'la az buçuk haşır neşir olmuş ve olmamış herkes için geçerli. Benim için, sizler için ve oradaki, evet evet oradaki konuyla hiç ilgisi olmayan kişi için geçerli. Gelelim oğacak sonuca... Bir kere bunun yapılmasıya birlikte klasik neslin her şekilde ilgisini çekmeyi başardılar. Her hâlükarda seriyle az buçuk haşır neşir olmuş yeni nesil de, çembere dahil olarak gözüküyordu zaten. Çünkü yeni neslin bir zaafı vardı. Seriye başladıkları oyunun öncesini merak ediyorlar; ancak 98 yılındaki grafiklerle oyun oynamayı hakaret saydıklarından buna tenezzül edemiyorlardı ve şimdi olana bakın! Onlara geçmiş serilerin en yoğun geçtiği efsane şehir, tam da istedikleri gibi sunuldu. İster istemez çembere dahil olacaklardı, olmamaları kaçınılmazdı. Bir de konuyla hiç ilgisi olmayan yeni oyuncuları çekmek var tabii. Onu da şansa bırakmamak için oyunu "Gears of War" tarzına kaydırmayı uygun gördüler. Yoksa RE'le az çok haşır neşir olmuş kesim, RE 5 tarzındaki bir oyunu sıkılmadan oynardı. Aynı şekilde en başta ortaya atılan "Leon'u Öldür!" slogonu da, klasik nesil haricindeki oyuncuları ateşlemek için bir tanıtım propagandasından başka bir şey değildi.
Raccoon Şehri Işıl Işıl
RE: ORC, piyadaki akranlarıyla karşılaştırıldığında gerek grafik gerekse de ses konusunda gayet iyi durumda gözüküyor. Yani ne "Çok fazla basit olmuş" dedirtecek cinsten kötü, ne de "Çok abartılı olmuş" dedirtecek kadar aşırıya kaçılmış. Bu iyi bir şey... İyi bir şey, ama hangi açıdan? Şu açıdan iyi bir şey ki, henüz piyasada RE türünden böyle bir oyun bulunmadığı için çok üstün grafikler üzerinde çalışmak bir risk olurdu; çok kötü grafikler üstünde çalışmaksa baştan başarısızlık olurdu. İşte bu açıdan iyi bir şey.
Ancak grafikler konusunda öyle bir şey var ki, bahsedilmeden geçilemeyecek türden. Yapımcıların, Raccoon Şehri'ni yansıtmak için farklı bir grafik motoru üzerinde çalıştıkları biliniyordu, hatta sırf bu grafik meselesi yüzünden oyunun kış mevsimindeki çıkışı bile ertelenmişti. İlk izlenim olarak kesin bir şey denemese de bu sistemin, Raccoon Şehri'ne değişik ve başarılı bir hava kattığı yadsınamaz; fakat aynı zamanda bu sistem, sanki bir anlamda Raccoon Şehri'ni değiştirmiş gibi görünüyor. Doğrusunu yanlışını bizzat tecrübe ettiğimizde anlamak daha kolay olacaktır tabii ki.
Kontroller açısından RE 5'le benzer gözükse de aslında oldukça yenilikçi, farklı bir kontrol sistemine sahip. Sözgelimi hareket hâlinde ateş edebilme ve şarjör değiştirebilme gibi özellikler bu kontrol sistemine dahil. Yürürken ateş edebilme özelliği özellik ilk olarak Outbreak serisinde basit bir şekilde karşımıza çıkmıştı. Daha sonra Resident Evil: Revelations'ta da bU özelliğin geliştirilmiş hâline şahitlik etmiştik. ORC'deki hareket hâlindeki ateş tarzıysa, oyunun içindeki çabukukluk açısından çok daha farklı olan ileri bir taktikçi tim seviyesine taşınmış. Böyle bir tür içinde yapılması gereken en birincil şeyin de bu olması gerekirdi hakeza.
Artık RE 4 ile RE 5'ten aşina olduğumuz yakın dövüş işlevselliği de, Re Re:ORC'de de kendini sürdürmeye haklı devam ediyor. Tekme, yumruk, bıçak gibi fiziksel hareket kombinasyonlarının mevcut durumu, akranlarına oranla daha gerçekçi olarak göze çarpıyor. Ayrıca tüm karakterlerin, düşmanlarına karşı etkin olarak kullanabileceği bıçağın da önemi fazlasıyla artmış. Bıçağın farklı bir haz sunduğunu da kabullenmek gerekiyor.
Oynanışın değişmesiyle birlikte kontrol şemasının da değişmesi olmazsa olmazdır. RE 5'te nasıl oyun kumandanızdaki yön tuşlarıyla istediğiniz silahı seçebilme yetisine sahipseniz, RE: ORC'de de biraz farklı olarak silah yerine sizlere yardımcı olacak meteryalleri kullanabilme özelliğine sahipsiniz. Şöyle ki, yön tuşlarında ilk yardım spreyinin, anti virusün ve son olarak bombaların yeri, otomatik olarak ayarlanmış hâlde. Yani bunlardan birini aldığınızda, otomatik olarak kendileri için yön tuşları üzerinden belirlenmiş yerlerini alacaklardır. Elbette bu durumu, PlayStation 3 ve Xbox 360'a çıkan son RE oyunları yönünden değerlendiriyoruz. Diğer türlü çok banzer bir sistem aynı şekilde Revelations'ta da görülmektedir.
Oyun, oynanış yapısına paralel olarak geniş bir silah yelpazesi sunuyor; ama üstte de yön tuşlarının değişen işlevinden fark etmiş olabileceğiniz gibi üstünüzde silah cephaneliği de taşıyamayacaksınız. Tek tip operasyon silahlarıyla ilerleyebildiğiniz oyunda cephane yönünden sıkıntı çekmeyeceğiniz röportajlarda sık sık anlatılıyordu zaten. işte yapımcılara göre asıl sorun edilmesi gereken cephane değil de bu kadar cephaneye rağmen hayatta kalmaktı. Nitekim oynanışa göre de bu söylenenler gerçek gibi duruyor.
Devrim, Devleti Yıkar; Islahatsa Mevcut Düzeni Korur
Tüm bunlar dışında RE'de devrim olarak nitelenedirilebilecek olan en büyük şey, oyunun katıksız saf kötü taraftan bir senaryo deneyimi sunmasıdır. Şu ana kadar yazıda geçen gelişmeler, hep kabullenilebilecek şeylerdi; ancak Resident Evil'in ciddi anlamda vahşet meraklısı sadistlerce, hele de hayranı olduğumuz karakterleri öldürmek üzere oynanması... İşte bu bir sorun.
6 adet oynanabilir USS (Umbrelle Güvenlik Servisi) elemanın kontrol edileceği oyunda, Raccon City sokaklarında zombilere, hunterlara, lickerlara ve en gözde bosslara karşı savaş verilecek; fakat savaş bunlarla sınırlı değil. Aynı zamanda bunlar bir taraftayken bir de diğer tarafta yapımcıların sürekli dikkat çektiği üçlü tehdide dahil olan özel harekatçılar var. Amacımız da bunlarla bağlı olarak çok basit. Bu yüzden de oyunun amacını başta belirtmektense sonda belirtmek daha iyi oldu. Bahsi geçen bu düşmanlarla mücadele ederken Umbrella'nın yaptıklarını örtbas etmek için hayatta kalanları öldürmeye çalışıyor, Umbrella için numune topluyor ve etrafı birbirine katıyoruz. Öldürdüklerimiz arasında sivil halk, Leon ile Claire ve özel harekatçılar bulunuyor ve senaryo da, gerçekte bunların üzerinden gelişiyor. Yani Leon'u bir dükkanın vitrinini incelerken gördüğünüzde onu istediğiniz zaman öldüremiyorsunuz, senaryo size müdahele ediyor.
Oyuna, artık yeni neslin olmazsa olması co-op yoğun bir şekilde hakim ve oyun tutmazsa diye bunun üzerinden satış yapmak için çok uğraşılmış. Yalnızca senaryo modunda değil; co-op deneyimini yaşayabileceğiniz bir dolu ekstra da bulunuyor ve bu ekralarla da farklı tercihleri olan her oyuncu kitlesine hitap ediliyor. Bu açıdan RE ORC, sanki bir çevrimiçi oyunmuş gibi gözüküyor; ancak biraz önce denildiği gibi bu yalnızca oyunun satışı ve sürekliliği için yapılması gereken bir önlem uygulaması.
RE serisine farklı bir soluk getireceği kesin olan Resident Evil: Operation Raccoon City, her RE severin oynaması gereken bir oyun mu buna karar vermek güç, ne de olsa bu bir ön inceleme. Ancak her şey bir tarafa Raccon Şehri sokaklarını ile Raccon Şehri'ndeki tanıdık mekanları ziyaret ettirecek, farklı olsa da hayatta kalma duygusunu yeniden yaşatacak ve bir nebze de olsa bizleri geçmişe götürecek bu oyun, bir deneme şansını hak ediyor olabilir.
İncelemede bana yardımcı olan ve katkı sağlayan Bilal'e teşekkür ediyorum.
DWG22
Site Denetmeni
Ynt: RETürk'ten Operation Raccon City Ön İncelemesi
«
Yanıtla #1 :
18 Mart 2012, 01:53:03 »
Ellerine sağlık Soner, oyun çıkmadan önce güzel oldu bu yazı. Darısı incelemenin başına artık
Hoş olmuş, diğer ön incelemelerdeki gibi hep bilindik şeylere dikkat çekmektense daha farklı olaylara yer vermişsin. Ben de onları geliştirdim işte
Orcuncharted
Forever Emektarı
«
Yanıtla #2 :
18 Mart 2012, 03:04:07 »
Cidden başarılı ve eğlenceli bir yazı olmuş. Başından sonuna kadar sıkılmadan okurken, bir yandan da oyun hakkında tam bir fikir sahibi olabildim. Ellerine sağlık Soner'im
Yalnız şunu itiraf etmem gerekirse, oyundan büyük ölçüde soğudum... Listeme almıştım, ama şu an gidip de satın alma konusunda kararsız kaldım. Hele ki kötü tarafı yöneterek iyi tarafı yok etmeye çalışma konsepti her ne kadar orijinal gibi dursa da, hiçbir güç bana Jill'i öldürtemez...
ShadowMan
Eski Üye
«
Yanıtla #3 :
18 Mart 2012, 03:21:05 »
Ellerinize sağlık, ön incelemeler hep birbirine benzetmişimdir; ama bu daha farklı olmuş
Sajkoo
Eski Üye
«
Yanıtla #4 :
18 Mart 2012, 12:52:45 »
Bu yazıyı okurken ilk paragraflarda yaşlı bir adamın teknolojiye ve gençlere isyanı vardı gibime geldi
''yeni neslin bir zaafı vardı. Seriye başladıkları oyunun öncesini merak ediyorlar; ancak 98 yılındaki grafiklerle oyun oynamayı hakaret saydıklarından buna tenezzül edemiyorlardı''. Ve oyun hakkında anlamadığım bir şey var. Bu konu 1998 de geçiyorsa neden 2012'de bile olmayan bir teknoloji var ellerinde.. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık, teşekkürler..
DWG22
Site Denetmeni
«
Yanıtla #5 :
18 Mart 2012, 15:19:42 »
Artık o teknoloji mevzusunu düşünmeyi bıraktım şahsım adına
Yoksa olay çok saçma boyutlara gidiyordu
ilsirya
Forever Emektarı
«
Yanıtla #6 :
18 Mart 2012, 16:52:26 »
Ellerine sağlık Soner çok beğendim bu yazıyı.Hiç sıkılmadan okudum.Ne kadar olursa olsun gene okurdum Soner.
Ellerine sağlık.
ORC'yi bir yandan merak ediyorum bir yandanda oynarmıyım diye kendime soruyorum ama RE adını taşıdığı için oynarım diye düşünüyorum.Bazende diyordum her şeyin değiştiği gibi RE'de teknoloji ile birlikte değişti.Bu yeni tarzı fanlar tarafından pek benimsenmedi.Eski tarzına dönmesini istiyorum oyunun.
Ama genede ORC'den bir beklentim var.
ManGa_Ka
Eski Üye
«
Yanıtla #7 :
21 Mart 2012, 20:59:15 »
Harika yazmışsın Soner
Ortim benim
Albert Wesker
Forever Emektarı
«
Yanıtla #8 :
21 Mart 2012, 22:07:53 »
Genç dostum, şu an okuma fırsatı buldum bu yazını. Yazını gerçekten inanılmaz derecede etkileyici bulduğumu söylemek isterim. Konuyu etkili anlatmak için geçmiş oyunlardan iyi örnekler vermişsin. Ve detay yeteneğine hayranım: Outbreak örneğin çok yerinde bir gözlem olmuş. Oyunun temel içeriğine, neye benzeyip neye benzemediğine dair bilgilendirici bir eser olmuş. Bu odamıza katkıda bulunduğun için teşekkür ediyorum.
Lady Ginovaef
Eski Üye
«
Yanıtla #9 :
22 Mart 2012, 23:17:33 »
Benim oyunu almaktaki en önemli sebebim Orçun abimin şikayetçi olduğu Umbrella adamlarını yönetmek ve iyi tarafı yok etme amacı taşıması
lakin Dilay'cığımında söylediği gibi klasik bir Re fanı olarak oyunun eski tarzına dönmesi benim tek temennim.Yeni neslin oyuna kattığı tek sevdiğim özelliği ''kötü tarafla oynayabilmek ki bu ilk Outbreak serisinde NPC olayı ile başladı.(Hatırlarsanız yama da olsa Umbrela bilim adamlarını dahi yönetebiliyorduk) Ama bana sorarsanız oyundaki ''KÖTÜ TARAF'' tartışılır
Yazdır
Sayfa: [
1
]
2
« önceki
sonraki »
Nekro Kelebek
//
Evrensel Gerilim Hareketi
//
Çok Oyunculu Evrenler