Forever Ziyaretçi Nihai Biyo-Organik Silah Evriliş Diriliş Çöküş Kuruluş Başlangıç
Bizler İnkâr Edilemeyiz! -Forever Ekibi
  • 2331
  • 9

DWG22

• Site Denetmeni
  • *
    • Profili Görüntüle
    • YouTube
Heavy Rain
« : 24 Nisan 2013, 02:02:26 »

Çıkış Tarihi: 23 Şubat 2010
Platformu: Yalnızca PlayStation 3
Türü: Macera
Yapımcısı: Quantic Dream
Yayıncısı: Sony Computer Entertainment

Hayatınızda öyle anlar vardır ki "hiç unutmayacağım," dediğiniz türden. Onlar bir ayrıdır, bir başkadır. Sizin özelinizdir, hiç unutmadığınızdan ara sıra da yaşarsınız hani. Ve bundan dolayı mutlusunuzdur da. Size çok basit bir şey gibi gelir; ama aslında değildir. Çünkü derinlere, sizin içinize işlemiştir o şey, artık her neyse. İşte Heavy Rain'de tarif edilmesi gerekirse, tam olarak böyle bir şey. Artık yeni nesilde hiç yaşamayacağınızı sandığınız, yaşasanız bile "yok artık arkadaş, bu kadar olmaz yahu!" diyeceğiniz bir yapım. Özellikle, kasarak, çabalayarak, sonuna kadar mıcıklayarak "yapım" dedim. Neden mi? Çünkü hiçbir şeyin farkında değilsiniz; ama karşınızdaki alelade bir oyun değil. Karşınızdaki yaşamın ta kendisi. Öyle ki onu özümseyebilir, onu yaşayabilir, onu uygulayabilir, onu tadabilirsiniz. Ya da hiçbirini yapmayın. Oyunu oynayın; ama ne özümseyin, ne yaşayın, ne uygulayın ne de tadın. Sonuçta bunları size yaptırmayı başarabilişmişse bile bu, onun basit bir oyun olmadığının göstergesidir.

Heavy Rain, türünün son temsilcilerinden diyebileceğimiz bir tür. 2000'li yıllardan sonra macera (adventure) türü yok olmakla yüz yüze kalmıştı. Çünkü yeni neslin acımasız, gaddar temelleri bu türü desteklemeyi uygun bulmuyordu. O yüzden de şu an belki içimizde olan o hainler, "Adventure bitsin!" dediler ve öyle de oldu. Öyle oldu sandılar, en azından uzun vadede.

Ancak bir gün, farklı düşünen bir adam çıktı. Ona göre oyunlar, anlamlı ve içsel yapımlar olmalıydı. Oyuncuyu yalnızca eğlendirmemeliydi, onlara aynı zamanda hayatı göstermeliydi. Yeni nesil, ona karşı, kim bilir, belki de güldü; ancak şu kesin ki pek ciddiye alınmadı. Ta ki Heavy Rain'i piyasaya sürünceye kadar. Bahsettiğim kişi Quantic Dream'in kurucusu ve Heavy Rain'in yönetmeni olan David Cage. Yani video oyunların kalpten gelerek yapılmasını, bir şirketin para kaygısıyla oyun oluşturmaması gerektiğini destekleyen adam. Hideo Kojima, Shinji Mikami gibi biri. Sık rastladığınız diğer oyun şirketlerinin çalışanları gibi biri değil. Heavy Rain'i yaparken, kendi hayatından bir şeyler katarak oyununun milyonlar satmasını sağlamış biri. İşte David Cage bu.

Heavy Rain, piyasada görebileceklerinizden çok farklı bir oyun, cidden farklı. Gerek oynanış, gerek hikayenin işleyişi, gerekse de duygu yoğunluğu açısından farklı. Bir bakıma da Heavy Rain'i kendine münsahır ve müthiş kılan da bunlar oluyor zaten. Şahsi gözlemlerimden yola çıktığım kadarıyla Heavy Rain oynamış kimsenin, oyunu beğenmediğini görmedim. Sanırım bu Heavy Rain'in azami sınırı olsa gerek.

Oynanışa Genel Bakış:

Lafı epey uzattıktan sonra oyunun hikayesine gelecek olursak ağır yüklü bir dram üzerine kurulu. Toplam 4 adet oynanabilir karakter var: Ethan Mars, Madison Paige, Norman Jayden ve Scott Shelby. Senaryonun işleyişinde her biriyle oynayarak önemli kararlar almamız gerekiyor ve aldığınız her karar senaryoyu değiştirecek niteliğe sahip oluyor. Ana karakterlerimizden iki erkek çocuk babası Ethan Mars, büyük oğlunun bir araba kazası sonucunda yaşamını yitirmesinden sonra kendini toparlayamamıştır. İşi, sosyal yaşamı ve evliliği sekteye uğramıştır. Böyle bir bunalım içerisindeyken oyun zamanındaysa Origami Katili adında biri seri çocuk cinayetleri işlemektedir. Bir başka oynanabilir karakterlerimizden FBI ajanı Norman Jayden bu davaya atanır ve özel dedektif Scott Shelby de davayla uzun zamandır ilgilenmektedir. Genç bir gazeteci olan Madison Paige ise, tamamen kaderin bir cilvesiyle kendini bu davanın çok yakınlarında bulur. Ethan Mars ise, bir şekilde bu davaya karışır.

Sizden çok acımasız kararlar vermenizi isteyen ve bu kararlarla da bir yandan kendi kişiliğinizi sorgulamanızı sağlayan oyunun size sorduğu temel soruysa şu: Sevdiğin biri için ne kadar ileri giderdin?

Oyunun Türkçe Altyazı Eklenmiş Fragmanları:

Heavy Rain - Sevgi Uğruna Fragmanı
Heavy Rain - Katil Yakalama Fragmanı
Heavy Rain - The Casting Fragmanı

YasinG

• Eski Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
Ynt: Heavy Rain
« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2013, 06:36:12 »
Öncelikle çok güzel yorumlamışsın.Ben daha oyunu oynamadım sürekli erteledim hatta inanır mısın evde hala cdsi duruyor.Oynasam mı oynamasam mı arasında gidip geliyodum ama bu yazıdan sonra en yakın zamanda oynamayı planlıyorum.

YAKUZA

• Eski Üye
  • *
  • Default Avatar
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 24 Nisan 2013, 10:53:47 »
iyimiş ama sadece ps3 e çıkması kötü  :-\

DWG22

• Site Denetmeni
  • *
    • Profili Görüntüle
    • YouTube
« Yanıtla #3 : 24 Nisan 2013, 11:50:09 »
Öncelikle çok güzel yorumlamışsın.Ben daha oyunu oynamadım sürekli erteledim hatta inanır mısın evde hala cdsi duruyor.Oynasam mı oynamasam mı arasında gidip geliyodum ama bu yazıdan sonra en yakın zamanda oynamayı planlıyorum.

Sağolasın Yasin, teşekkür ederim :) İnanır mısın, aslında bizim durumuz birbirine çok benziyor ;D Benim de elimde Heavy Rain vardı, ama uzun müddet oynayamamıştım. Hatta bir de üstüne üstlük gidip onu takas etmiştim :H Sonra tekrar satın alıp oynamıştım. Böyle gecikmeler olabiliyor. Yine de oyuna bir kez başlayınca her türlü devamı geliyor :)

YasinG

• Eski Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 25 Nisan 2013, 01:29:58 »
Bu aralar saten doğru düzgün bir oyuna denk gelemiyorum.Geldim mi de nedense devamını oynayasım gelmiyor.Oyun saten macera türü bir oyunmuş,dramatikte bir oyun sürükleyicidir diye tahmin ediyorum.Biraz da bu oyun sayesinde İngilizcemin ilerleyeceğini tahmin ediyorum.Malum sorular sorular Türkçe değildir ve de o sorulara biz cevap vereceğiz.

DWG22

• Site Denetmeni
  • *
    • Profili Görüntüle
    • YouTube
« Yanıtla #5 : 25 Nisan 2013, 01:55:19 »
Yani tabii ki; ama sana yöneltilen soruların cevapları anahtar kelimelerden oluşuyor :) Doğrudan karşına cümle seçenekleri çıkmıyor. Atıyorum adın ne diye soruyorsa 4 şık var. Onlar da şu şekilde: Yalan söyle, doğru söyle, şüpheci yaklaş, soruyu soranı dalavereyle uzun eşeğe yastık yap şeklinde :H

YasinG

• Eski Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 25 Nisan 2013, 02:12:38 »
Yani The Walking Dead'in oyunundaki soruların benzeri niteliğindeymiş güzel de olmuş bayağı.Bir de şu 4 ayrı karakter.Bunlarla oyunun ilerleyişinde aralarında geçiş mi yapıyoruz yoksa oyunun bitiminden sonra aynı bir senaryoda mı oynuyoruz.

DWG22

• Site Denetmeni
  • *
    • Profili Görüntüle
    • YouTube
« Yanıtla #7 : 25 Nisan 2013, 02:35:34 »
Senaryonun ilerleyişinde geçiş oluyor Yasin. Yani senaryo bölüm bölüm ilerliyor. Bir bölümde Ethan'la oynarken bir bölümde Jayden'la oynuyorsun ya da üst üste iki bölümde de Ethan'la oynadığın olabiliyor.

DWG22

• Site Denetmeni
  • *
    • Profili Görüntüle
    • YouTube
« Yanıtla #8 : 01 Mayıs 2013, 00:38:24 »
YouTube'da oyunu sinematikleştirerek senaryo hale getiren bir kullanıcıyla anlaşıp, Türkçe altyazı yapma konusunda izin aldım. Şimdilik 3 bölüm hallettim. İnşallah devamının gelmesi dileğiyle:

Heavy Rain - SİNEMATİK (Tam Ara Sahneli) Tiyatral Sürüm, Bölüm 1
Heavy Rain - SİNEMATİK (Tam Ara Sahneli) Tiyatral Sürüm, Bölüm 2
Heavy Rain - SİNEMATİK (Tam Ara Sahneli) Tiyatral Sürüm, Bölüm 3